A Tbilisi, Geòrgia, bressol dels primers vins, la “Zero Compromise Wine Fair” (fira del vi natural) va tenir lloc durant els primers dies de maig, a Fabrika (una antiga fàbrica de costura) convertida en un espai urbà multifuncional: mercat popular, restaurant i hostel, que combina a la perfecció elements antics soviètics amb art urbà contemporani i disseny modern.
El “Zero Compromise” és una fira de vi natural. Des de fa 4 anys és una de les cites fonamentals per a qui vulgui connectar amb la vessant més espiritual i natural del vi, però també és una celebració i una oportunitat perquè els professionals i el públic es familiaritzin amb les persones, les tradicions i els sabors de l’autèntica Geòrgia.
Creada per John Okro i John Wurdeman, -reconeguts enòlegs i productors de vins naturals-, i organitzada juntament amb l’associació de vins naturals de Geòrgia. Tots col·laboren per organitzar recorreguts pels cellers naturals participants, realitzar activitats a la fira i divulgar la seva forma de fer vi. Amables, propers i plens de saviesa, anar a visitar-los és una experiència que reconforta l’ànima i els sentits.
A aquesta última edició de la fira, vam ser convidats per John Okro, artesà del vi, originari de la petita ciutat de Sighnaghi a la regió de Kakheti. Creat el 2004, el seu projecte té una finca de vinyes de gairebé 6 hectàrees i s’estén a dos cellers i un restaurant de vins naturals a la ciutat. A la seva finca es conreen sis varietats de raïm georgianes: Rkatsiteli, Mtsvane, Saperavi, Budeshuri, Tsolikouri i Tavkveri. Okro practica la viticultura natural extrema i sense additius en l’elaboració del vi.
Per raons d’intens treball vam haver de posposar la visita a John Okro i Zero Compromise, però comptem amb l’experiència del nostre estimat Josep MItjans Buxens de Lo Xarel·lo, l’únic projecte del nostre territori que va estar present. Més de 80 cellers van participar en l’edició d’aquest any, i és el segon any que participen diferents cellers italians i francesos.
Artesans del Vi Natural, amics i família.
Molts varen ser els amics que no es volien perdre l’experiència, com les meves estimades Keiko Kato i Maika Hannano, escriptora i fotògrafa respectivament, autores del llibre “Voyage en Amphore”, que van viatjar per a l’ocasió al festival per presentar el seu llibre i alguns vins.
Aquest any més de 80 cellers naturals van presentar les seves anyades a la Fabrika. A l’estil de Vella Terra, aquesta fira involucra centenars d’importadors, exportadors i distribuïdors locals, així com a diversos restauradors, sommeliers i persones interessades en el vi natural, que serveix com a aparador directe perquè l’artesà s’expressi i representi el seu producte amb les seves pròpies paraules i saviesa.
Us deixem unes fotos del nostre estimat Josep Mitjans Buxens de Loxarel, perquè gaudim d’aquesta aventura i experiència d’aquest magnífic esdeveniment que envolta les millors vinyes georgianes que estimen i respecten les seves terres, que no perdrem la propera vegada.
Entorn la fira s’apleguen vins reals de persones reals. Sense maquillatge: en definitiva, aquesta és la qualitat que busco quan decideixo beure un vi i aquest m’arriba al cor.