Vins naturals catalans, tast a cegues per Stefano Fraternali.
La fira Vella Terra va néixer a la ciutat de Barcelona per l’amor i el respecte que professem pels vins amb mínima intervenció. Des de la primera edició vam voler representar a la nostra ciutat als artesans que fan vins naturals catalans, però aviat se’ns van unir molts amics d’Espanya i d’Europa, i vam estar (i estem) segurs que formem part d’un gran moviment.
Avui en dia som el punt més gran de trobada nacional de vins naturals que hi ha: una fira espontània i independent que dona cabuda a centenars de projectes sostenibles i a famílies que aposten pels seus ideals ferms.
Celebrem que ja formem part de la xarxa de fires i mercats d’interès cultural de la nostra ciutat tenint el suport de l’Ajuntament de Barcelona.
Vivim a la ciutat on millor es sap apreciar als vins naturals i on més es consumeixen, i això és producte del treball conjunt. Nosaltres com a fira tenim una gran responsabilitat i per això tot l’any, mitjançant diferents canals (i des de l’estiu passat en el nostre Garage -Bar dedicat als vins naturals-) tractem d’apropar al ciutadà el que la natura, per mitjà de l’artesà ens ofereix: organitzant diferents tastos amb productors, activitats i esdeveniments, sent per proximitat els productors catalans de vins naturals els que més ens visiten.
Aquest cop vàrem jugar fora de casa, i com no podia ser d’altra manera, vam oferir un tast al espai dels nostres amics d’All Those, un dels mercats gastronòmics artesans més “in” de la ciutat. Stefano Fraternali, sommelier especialitzat en vins de mínima intervenció i organitzador de la nostra fira, va oferir un tast a cegues de vins catalans naturals, fent un repàs per diferents comarques i regions.
[one_half][/one_half][one_half_last][/one_half_last]
Stefano va explicar el veritable significat de “vi natural”: almenys, aquest en què es basen els nostres artesans, aquells vins que es creen amb la mínima intervenció possible, des del cultiu de la vinya i el raïm, fins al procés d’elaboració al celler. En aquest tast Stefano va explicar els pilars bàsics per entendre’ls, poder degustar-los i saber identificar-los. Va creure necessari explicar la diferència que hi ha entre “vi ecològic” i “vi natural”, per a no guiar-se únicament amb el que posa o no a l’etiqueta: així vam aprendre a sentir els veritables sabors de la nostra terra, també va explicar les característiques principals de les diferents zones geogràfiques, en climes i sòls, les va situar en un mapa i es va centrar en les varietats autòctones de cada zona i també en les més adaptades.
Aprendre a valorar sense prejudicis
Els tasts que organitzem són per a tots els nivells i per no generar confusió ni controvèrsia, Stefano en ells destaca tots els factors que influeixen d’un agricultor a l’hora de crear aquesta classe de vins per poder valorar-los sense prejudicis.
Alguns viticultors des de sempre fan aquests vins i alguns estan començant a apostar per ells. Per Stefano i per a mi escoltar a l’artesà, visitar el seu celler, observar i provar els seus vins és fonamental per a traslladar la nostra curiositat al consumidor final, als nostres lectors, a les persones que vénen cada any a la nostra fira i al nostre Bar: sent això el més reconfortant de tot aquest procés comunicatiu. Crec que la curiositat en la vida de les persones ha de ser una constant, penso que si no la tenim no tenim reflexió i l’estímul necessari per adquirir coneixement, valorar i comparar. Com solia dir un dels meus escriptors preferits, el xilè Roberto Bolaño “L’humor i la curiositat són la més pura forma d’intel·ligència”. Per això, cada vegada que organitzem tastos intentem que siguin divertits per transmetre aquesta curiositat a qui decideix visitar-nos.
Ens va alegrar molt veure l’interès de tots els assistents i del públic que es va unir a al tast. Cal destacar que tots els vins naturals catalans que vam presentar i vam tastar provenien d’una agricultura sana, i ni estaven filtrats, ni aclarits, ni estabilitzats, i tampoc contenien sulfits o cap altre classe d’afegits.
Va ser una vetllada extraordinària per a la difusió i pedagogia d’aquesta manera de fer agricultura i de crear vi, per a nosaltres tan genuïna, la qual sempre remarquem que, encara que per a alguns és catalogada com “una moda”, per als artesans viticultors catalans que fan vins naturals, els d’arreu del món i per a nosaltres mateixos és un estil de vida reivindicatiu, ja sigui dels que es van negar a industrialitzar els seus camps des de l’inici o d’aquells que van optar per deixar de fer-ho de mica en mica, procés que porta de 15 a 30 anys segons el país i el territori.
Vins naturals catalans presentats al tast:
Todos de la variedad Xarel.lo: Stefano quiso marcar el comportamiento que tiene esta variedad en diferentes zonas geográficas, en diferentes vinificaciones y en diferentes artesanos.
XL (Partida Creus)
Premsat directament sense desrapar, en premsa pneumàtica, desfangant, sòl d’argila calcària, fermentació alcohòlica a 15-18 ° C en dipòsits d’acer inoxidable amb llevat autòcton, sense sulfits afegits. Tres mesos en dipòsits d’acer inoxidable sobre les seves mares fines
Perill Blanc (Clos Lentiscus)
Premsat directe, fermentació alcohòlica en àmfores amb llevats autòctons. Sis mesos en àmfores de 300 litres. Sòl sorrenc calcari.
Xarel.lo 2016, Vinya del Noguer (Vins Naturals by Pepe Raventós)
Agricultura diodinámica, àmfora.
Sassó (Rubén Parera)
Vinyes de vuitanta anys. Agricultura biodinàmica, criança de nou mesos en bóta vella d’acàcia, reposa en acer abans de ser embotellat. Sòl argilós-calcari.
La Bufarella (La Salada)
Verema manual en caixes de 12 quilos, refredat del raïm durant 24 hores en cambra frigorífica. Maceració pel·licular de quatre mesos i mig. Fermentació alcohòlica en DAI amb llevats autòctons, embotellat sense afegir sulfurós ni filtrar. Sòl argilós-calcari.
Clot de les Soleres (Clot de les Soleres)
Premsat directe sense desrapar, en premsa pneumàtica, desfangant en lluna descendent, fermentació alcohòlica a 15-18 ° C en dipòsits d’acer inoxidable amb llevat autòcton, sense sulfits afegits. Cinc mesos en dipòsits d’acer inoxidable sobre les seves mares fines. Sòl argilós-calcari.
Cinc joies úniques: vins naturals catalans íntegrament naturals, que com de costum, ens van cedir directament els nostres amics viticultors, que no van poder estar presents en aquesta vetllada però que sí ho estaran en la nostra propera edició de Vella Terra, l’11 de febrer a Barcelona, que ja serà la nostra quarta edició i que vindrà carregada de novetats. Allà podràs els podràs conèixer si encara no ho has fet!
Gràcies a tots! Als que van ajudar a organitzar aquest tast i en especial a tots els assistents que es van interessar per venir, tastar i descobrir.